Dendermonde viert 150 jaar Duitse Comedy

Dit weekend vindt in Dendermonde een herdenking plaats voor 150 jaar Duitse Comedy. De Duitse comedy vierde al jaren hoogtij alvorens ze, vijftig jaar later in 1914 ook Dendermonde kwam entertainen. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert de stad samen met regisseur Jan Geers en Dendermondse komiek Raf Coppens het publieksspectakel “Stad in deuk”.

"albern zu Fuß", een klassieke grap waar ondermeer Silly Walks van Monty Python op gebaseerd is.

“albern zu Fuß”, een klassieke grap waarop ondermeer Silly Walks van Monty Python op gebaseerd is.

De duitse comedy begon echt door te breken toen in 1864 de Duitse komiek Wilhelm Busch de figuren “Max und Moritz” introduceerde. Dit komische duo kende razendsnel opvolging en was ondermeer de inspiratiebron voor Hergé zijn Quick & Flipke reeks.

Meer dan driehonderd acteurs, figuranten, dansers, muzikanten, en koorzangers uit de regio zullen nu een ode brengen aan de Groote Komieken waarmee in 1914 de Dendermondenaren zich kapot lachtte. Al meer dan een jaar zijn de repetities aangevat. Stand up, kolder, slapstick, sketches en woordgrapjes, zowat alle  vormen van comedy komen aan bod.

Die Komödie Brigade, anno 1914

Die Komödie Brigade, anno 1914

“Dat moet een geweldige tijd geweest zijn,” aldus komiek Raf Coppens, die zich voor zijn zwartgallige humor al meermaals liet inspireren door de Duitsers “iedereen bestierf het van het lachen.”

Voor het spektakel werd ook een symfonisch orkest samengesteld dat de speciaal gecomponeerde muziek zal brengen. Een origineel scenario van regisseur Jan Geers en uitgewerkte choreografieën maken van ‘Stad in Deuk’ een niet te missen uniek spektakel. Het geheel zal in Max Un Moritz stijl als “Drama in drei Akten” gebracht worden.

De Groote Verdwijntruck - via optische illusie leek het alsof het dak van het Dendermonds stadhuis weg was. Heel even waren de Dendermondenaren in paniek.

De Groote Verdwijntruck – via optische illusie leek het alsof het dak van het Dendermonds stadhuis weg was. Heel even waren de Dendermondenaren in paniek.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*