Dendermonde maakt ondergronds parkeren goedkoper

Sinds begin dit jaar is parkeren op een aantal plaatsen in het Dendermondse stadscentrum duurder geworden. Maar volgens schepen van Mobiliteit Niels Tas is er ook goed nieuws van het parkeerfront.

Op 1 januari verhoogde het parkeertarief in de oranje zone (o.a. Brusselsestraat, Oude Vest, Vlasmarkt en Kerkstraat, …) van 1 euro naar 1,20 euro per uur. De stad wil op die manier de parkeerrotatie verhogen en langparkeerders overtuigen om de parkings aan de rand van de stad te gebruiken. Ook de parkeerabonnementen voor de dakparking van de biblitoheek en de Gedempte Dender worden duurder.

Op hetzelfde moment verlaagde de stad echter ook de tarieven voor ondergronds parkeren. De stad volgt daarmee een advies van automobilistenvereniging VAB. Die organisatie ontdekte dat het in vier of de vijf gemeenten in Vlaanderen duurder is om ondergronds te parkeren dan bovengronds.

‘Zo creëer je meer parkeer- en fileproblemen, want bestuurders blijven vaak tevergeefs bovengronds rondrijden op zoek naar een plaats’, verduidelijkt woordvoerder Maarten Matienko. Volgens VAB is het beter om als stad je bezoekers meteen naar een ondergrondse parking af te leiden. Dat kan onder meer door ervoor te zorgen dat ondergronds parkeren goedkoper is dan het bovengrondse alternatief.

Schepen van Mobiliteit Niels Tas kan zich volledig vinden in de logica van VAB. ‘Op het jongste schepencollege werd dan ook besloten om de tarieven voor ondergronds parkeren in de stad naar beneden aan te passen. Ondergronds parkeren kan voortaan vanaf 0,5 euro per uur,’ aldus Tas.

‘We hopen op die manier de parkeerdruk in de binnenstad naar beneden te halen en Dendermonde als winkelcentrum opnieuw op de kaart te zetten.’

Het nieuwe parkeertarief geldt voor alle ondergrondse parkings op het grondgebied Dendermonde.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*