Dendermonde krijgt nieuw stadsfestival

Op 21 november 2014 vindt de eerste editie van DMD Classic plaats, een nieuw stadsfestival, dat een podium wil bieden aan de vergane glorieën uit de Dendermondse rockgeschiedenis. De eerste editie zal worden afgesloten door de Grembergse punkband Janez Detd.

Het nieuwe stadsfestival is opnieuw een organisatie van Live Entertainment, het bedrijf dat eerder dit jaar ook de eerste editie van Marktrock Dendermonde organiseerde. ‘Na het overweldigende succes van Marktrock Dendermonde was het voor ons meteen duidelijk dat Dendermonde op festivalgebied onontgonnen gebied was. Daarom wilden we nog iets organiseren in de Ros Beiaardstad’, klinkt het bij Henk Vermeulen van Live Entertainment.

DMD Classic, een knipoog naar TW Classic, wil Dendermondse dertigers en veertigers terug meenemen in de tijd en hen de concerten uit hun jeugd laten herbeleven. De bands die op het podium zullen staan, maakten stuk voor stuk uit van de bloeiende muziekscène die Dendermonde eind vorige eeuw had.

Nikolas Van der Veken is uiteraard tevreden dat zijn band de allereerste DMD Classic mag afsluiten.

Nikolas Van der Veken is uiteraard tevreden dat zijn band de allereerste DMD Classic mag afsluiten.

De eerste editie zal worden afgesloten door Janez Detd. De Grembergse pretpunkers spelen er voor de gelegenheid in de originele bezetting. Het zal de eerste keer in jaren zijn dat de toenmalige bandleden Nikolas en Bob samen op een podium staan.

De groep tekende als eerste Dendermondse groep op het Green Leaf Records-label en bouwde met de mini-cd Dignity & Teeth een trouwe schare fans op. Later stond de band onder meer op Pukkelpop, Rock Werchter en de Lokerse Feesten en werd er getourd met onder meer The Offspring, Limp Bizkit en Good Charlotte. De groep kreeg zelfs een TMF-award voor meest veelbelovende artiest. In oktober 2009 volgde nog een TMF Lifetime Achievement Award.

De toppositie op het nieuwe festival is voor Van der Veken een fantastische blijk van waardering. ‘We zijn altijd al ondergewaardeerd geweest in eigen stad. We hebben hier nooit veel optredens gedaan en dat is jammer, want wij hadden voor Dendermonde kunnen zijn wat The Ramones zijn voor New York’, aldus de frontman, die het punkgenre met Janez Detd Circo inmiddels achter zich heeft gelaten.

Jinx was destijds het huisorkest van JH Zenith

Jinx was destijds het huisorkest van JH Zenith

Andere namen op de affiche zijn Cracked Spirits, Romeo’s Distress, Jinx, Urgh!, The Stardust Fonkboutique (met Kristel Verbeke van K3), The Next Generation en Deznoods.

Een locatie voor het nieuwe festival is er nog niet, maar wellicht wordt uitgeweken naar het Sint-Alexiusbegijnhof. Daar werden tot 2005 de driedaagse Begijnhoffeesten georganiseerd, een festival dat onder meer Clouseau, Praga Khan en Spring naar Dendermonde haalde. Het festival bestond ruim 25 jaar, maar hield er mee op omdat het tegen zijn limieten botste. Het begijnhof was veel te klein voor de massa volk die naar het festival kwam.’

‘DMD Classic is een voorzichtige stap om te zien of het begijnhof misschien opnieuw het decor kan vormen voor een festival. Het festival mikt op een beperkt publiek, is beperkt tot één dag en is dus logistiek niet zo’n zware opdracht,’  aldus schepen van feestelijkheden François De Bleser (CD&V).

Omdat het begijnhof geklasseerd werd als Unesco Werelderfgoed, moet de stad wel nog bekijken of het festival er effectief kan doorgaan. Bij Live Entertainment hoopt men alvast op een positief antwoord. ‘Het zou een unieke locatie voor een uniek festival zijn,’ aldus Vermeulen. Dat het in november al flink koud kan zijn is voor Vermeulen geen probleem. ‘In uiterste nood kunnen we nog altijd een verwarmde tent installeren, maar ik ga ervan uit dat de Dendermondenaars massaal naar het Sint-Alexiusbegijnhof zullen afzakken. Als iedereen dicht bij elkaar gaat staan, houdt men elkaar warm,’ knipoogt Vermeulen.

Ook burgemeester Piet Buyse is tevreden dat de samenwerking met Live Entertainment wordt verder gezet. ‘Ik heb eerder al gezegd dat Marktrock Dendermonde een blijver is. Dat Live Entertainment nu opnieuw onze stad uitkiest voor een festivalconcept, is dan ook niet helemaal onverwacht. De mensen van Live Entertainment weten dan ook dat de stad hen financieel en logistiek op alle mogelijke manieren zal ondersteunen om van DMD Classic een even groot succes te maken als Marktrock de voorbije zomer.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*