Damesrugby Gazellen eens niet uit de kleren voor fotokalender

De Gazellen, de dames van de Dendermondse Rugbyclub (DRC), zorgen voor een opmerkelijke primeur. Om geld in te zamelen voor de clubkas brengen ze een kalender uit met foto’s waarop ze eens niet uit de kleren gaan. Dat is vreemd omdat de damesploeg erom bekend staat voor het minste geringste naakt te gaan. Ze trainen zelfs doorgaans in evakostuum.

Voorzitter Alain Buyens licht toe: “De Dendermondse Rugbyclub boert goed. Het ledenaantal blijft stijgen, de seniorenteams gooien hoge ogen op topniveau en ook de jeugdploegen spelen sterk. De keerzijde van deze medaille is dat onze infrastructuur veel te benepen is geworden en dat de club dus moet investeren in nieuwe accommodatie. Rugby is in België helaas nog steeds een marginale sport, dus het geld ligt niet zomaar voor het rapen. Daarom zochten we naar manieren om geld in het laatje te brengen. Ons dames seniorenteam kwam met het voorstel van de fotokalender op de proppen. Het is eens iets anders dan een saaie verkoop van kerstrozen of heidekruid. Dat ze zich eens niet ontkleden is een geniale vondst! Onze toeschouwers zijn dat absoluut niet gewend, geklede Gazellen.”

De Gazellen vatten gezwind een training aan.

De Gazellen vatten gezwind een training aan.

Of de supporters zo’n ommekeer zonder morren zullen aanvaarden, is maar de vraag. Speelster Noortje Macharis, bedenkster van het idee, is er behoorlijk gerust in. “Het is absoluut geen geheim dat rugby een sport is, waarin de cultus van het lichaam heerst. Fysieke kracht en lichamelijke esthetiek zijn dé pijlers van onze sportbeleving. En dat tonen we graag! We trainen vaak in ons blootje of strippen al eens tijdens fuiven of wanneer we de bloemetjes buiten zetten. Sommigen verwijten ons pronkgedrag of zelfs een fikse vorm van exhibitionisme, maar dat is verzuurd en preuts gewauwel. Die mensen kennen er niks van. Wij rugbyspeelsters vereren ons lichaam als een heuse tempel. Of in het geval van enkele teamgenotes: als een kapel, een kathedraal of zelfs een basiliek. Grote boezems, kleine borsten, hangbuikjes of strakke sixpacks, sinaasappelbillen of niet… we schamen ons nergens voor. In die optiek is onze filosofie te vergelijken met die van nudisten, saunagangers en hamambezoekers.”

Waarom houden ze dan voor de kalender hun kleren aan? “Dat doen we om te verrassen, om op verwarring te spelen”, licht Noortje verder toe. “Stel je nu eens voor dat een voetbalclub zo’n kalender zou uitbrengen. En dat die kerels er eens écht mannelijk zouden uitzien op die foto’s, zonder handtas of gestijld haar. Dat zou toch een bom zijn! Wel, dat effect willen wij ook bereiken: de mensen verbluffen.”

Niet iedereen is het idee van de geklede dames genegen. François is sinds jaar en dag een hevige supporter van de Gazellen. Nu moppert hij. “Aanvankelijk was ik een felle basketbalsupporter. Maar na een tijdje gaat dat toch tegensteken, zo vrouwen die elkaar enkel high fiven of hoogstens eens op te billen tikken na een driepunter. Toen hoorde ik op café over de naakttrainingen van de DRC-dames. Ik was meteen verkocht. Ik zag er de ideale opportuniteit in om mijn twee grote hobby’s te combineren: sport en fotografie. Daarom ga ik naar nagenoeg elke training en leg ik zoveel mogelijk acties en poses vast op de gevoelige plaat. Ik heb er zelfs speciaal een flinke telelens voor gekocht. ’t Is de investering meer dan waard, me dunkt. Vooral wanneer de dames op scrums trainen, sta ik paraat. Pas op, hè. Ik schiet dan wel continu plaatjes van onbedekte vrouwen, maar dat is voor de kunst, natuurlijk. Ik ben de Helmut Newton van de Gazellen. Door niet naakt te gaan voor die kalender, zetten ze me een flinke pad in de korf. Misschien moet ik toch maar eens overwegen of er in het damesvolleybalmilieu niet meer te rapen valt.”

De Dendermondse Rugbyclub bekijkt het plan van de Gazellen met argusogen. Toch plant het nog andere fondsenwervingen die op beroering mikken. Zo zullen de jeugdploegen in Sint-Gillis van deur tot deur gaan om Haribo-snoepzakjes te verkopen en zullen de heren senioren flesjes water aan de man trachten te brengen. “Want onze mannen die waterflessen vasthouden, dat heeft werkelijk nog niemand gezien”, sluit de voorzitter af.

Zo zou de coverfoto van de kalender er kunnen uitzien.

Zo zou de coverfoto van de kalender er kunnen uitzien.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

  1. Zo rond Kerstmis en Nieuwjaar is het voor een keertje wel te doen eens gekleed samen op de foto te gaan. De wintermaanden zijn toch al koud en als je niet in beweging bent vat je snel een koutje. Voor een jaarkalender die in januari begint dachten we dat een gekleed rugbyteam misschien beter aansluit bij de sfeer van het moment. Echter bij dit soort actie is vooruitplannen altijd van groot belang.

  2. In deze dagen van terreurdreiging, de internationale klimaatmars (op 29 november) in Parijs is weliswaar geannuleerd door Frankrijk, moeten van de regering voetbalwedstrijden gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. In dat opzicht ziet ook ons rugbyteam een belangrijke taak voor zich op internationaal niveau. Vandaar ook dat de dames een keer gekleed blijven voor de kalender, in verband met het gewicht van de zaak. De wedstrijden zullen gewoon doorgaan zoals gepland.

    Het bestuur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*