Cyberexpert Nico Cool legt Dendermonds dark web bloot

“Op 2 maart zal ik de stad op haar virtuele grondvesten laten daveren”, belooft IT-specialist Nico Cool. “Ik zal tijdens mijn lezing over cybercriminaliteit in Belgica Bis het dark web van de stad fijntjes ontrafelen. Dat dark web omvat al het internetverkeer dat het daglicht niet mag zien, dus je kan wel raden dat heel wat dames en heren van stand nu al klamme handen krijgen. Het wordt een stinkend potje, dat ik open. De Dendermondse doos van Pandora!”

collageNico Cool is een Europese topautoriteit inzake cybercrime. Als selfmade en zelfstandig IT’er heeft hij zichzelf in de loop der jaren gespecialiseerd in computerbeveiliging. Hij geeft o.a. beveiligingsadvies aan het Europees Parlement, Interpol, de Mossad en de lokale politie. Al doet die laatste blijkbaar vooral een beroep op hem wanneer hun spelletje Donkey Kong nog maar eens is vastgelopen. De andere instanties schakelen hem in om gaten in hun online beveiliging op te sporen en weg te werken. Cool is dus een ethisch hacker. Vanuit die ervaring is hij ook een veel gevraagd getuige in de nationale media. Hij duikt vaak op in de journaals en programma’s als Telefacts en Koppen. Daarom nodigt de Dendermondse Perskring hem uit als spreker.

“Mijn uiteenzetting zal bestaan uit drie delen”, zegt Cool. “Als opwarmertje pak ik uit met statistieken over het pornosurfgedrag binnen het Administratief Centrum. Via een uiterst persoonlijk organigram zal ik de zoektermen in kaart brengen die het administratief personeel invoert op populaire sites als Pornzone, Youporn, AalsterseHunks en Woef. Je zal merken dat de mensen op de vloer het nog braafjes houden, maar binnen de hogere echelons wordt er naar behoorlijk zieke materie gezocht. Door mijn onderzoek zal ik alpaca’s, Spaanse dassen en loodgieters nooit meer op dezelfde manier bekijken. Ik zal die resultaten trouwens projecteren met naam en toenaam van de betrokken surfers. Tenslotte mogen wij als burgers toch weten waar die mensen tijdens hun diensturen mee bezig zijn. Wie nog eens naar het AC gaat, kan dan zelf beslissen wie hij of zij dan alsnog de hand schudt.”

Cool gaat verder: “In het tweede deel zal ik dan de duistere vertakkingen van enkele bekende lokale blogs in het dark web duiden. Massa’s sites hebben namelijk kantjes waar je als leek nooit terechtkomt. Op het eerste gezicht zien die websites er best betrouwbaar en innemend uit, maar ze verbergen vaak groezelige geheimen. Zonder het gras voor mijn eigen voeten te willen wegmaaien, kan ik toch al een paar voorbeelden geven. Zo denkt de goegemeente, bijvoorbeeld, dat de blog van Jempi interessante weetjes en foto’s van de Ros Beiaardstad bevat. Gedeeltelijk klopt dat, maar onder de oppervlakte is dat een soortement Tinder voor bejaarden waar geen remmingen zijn. Géén! Geloof me, na mijn eerste bezoek aan Jempi’s dark web heb ik in geen vier dagen een deftige hap door mijn keel gekregen. Een ander voorbeeld: de kritische weblog van Willy Van Damme. Alles behalve een onschuldig webstekje,

Een ordinaire dekmantel voor seksslavinnen in het dark web.

Een ordinaire dekmantel voor seksslavinnen in het dark web.

hoor. Die Van Damme, een rabiate ex-KGB’er van de harde lijn, verkoopt duidelijk informatie aan de veiligheidsdiensten van Rusland, Oman, China en Zwitserland. Tot slot nog een publiek geheim: de blogspot van de Tetterende Tiretten is gewoon een ordinaire dekmantel voor een Oost-Europees prostitutienetwerk van minderjarige seksslavinnen. Maar dat vermoedt iedereen wel al een tijdje.”

“In het laatste deel geef ik thuisgebruikers wat extra tips”, rondt Cool af. “Thuisgebruikers zijn de meest fragiele groep op het net. Wie mailt, op internet surft en online bankiert is zich niet altijd bewust van de mogelijkheden. Ik leg uit hoe makkelijk een identiteit op internet over te nemen is en hoe vlug je paswoorden kan kraken. Ik wil de mensen enkel eenvoudige hacking tricks leren om een beetje extra leut aan hun online verkeer te beleven.”

Wie interesse heeft in de lezing kan op 2 maart om 20 uur terecht in Belgica Bis. Meer info.

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*