AlgemeenEconomieNieuws

Creatieve oplossing voor nakend hostietekort

Paul De Craene, pastoor van de Sint-Egidiusparochie in Sint-Gillis, vond een creatieve oplossing voor het nakende tekort aan hosties.

Vorige week trok de centrale bank van het Vaticaan aan de alarmbel. Binnen een jaar zouden de christenen geen ‘lichaam van christus’ meer hebben. Het lichaam van christus wordt al 2.000 jaar gebruikt in eucharistievieringen wereldwijd. Omdat Jezus tijdens het Laatste Avondmaal de legendarische woorden ‘Neemt en eet hiervan, dit is mijn lichaam’ sprak, beslisten de volgelingen van Jezus om het lichaam van Christus in flinterdunne schijfjes, zogenaamde hosties, te snijden zodat het wereldwijd kon worden gebruikt tijdens misvieringen.

Uit een rapport van het Vaticaan blijkt nu dat de voorraad ‘Lichaam van christus’ stilaan uitgeput raakt. ‘We mogen ons gelukkig prijzen dat het kerkbezoek de voorbije jaren fors is gedaald, want anders was het lichaam van christus nu al op’, klinkt het in Vaticaanse kringen. Paus Franciscus zou overwegen om nog strenger te laten toezien op wie de communie ontvangt. Zo zouden gescheiden mensen en holebi’s voortaan uitgesloten worden van de communie.

hostiesIn Sint-Gillis-Dendermonde werkt pastoor Paul De Craene inmiddels aan een creatieve oplossing. De Craene wil binnenkort overschakelen op snoephosties tijdens de communie. ‘Die zijn lekkerder en goedkoper in aankoop dan de echte hosties’, aldus De Craene.

‘En bovendien kan je ze laten bedrukken, wat ongekende mogelijkheden geeft. Ik merkte dat het in het voetbal de gewoonte is dat bij elke thuiswedstrijd een lokale zelfstandige de wedstrijdbal schenkt. Dat kunnen we perfect ook vertalen naar onze kerkbeleving,’ aldus De Craene. ‘Binnenkort trek ik dan ook langs de plaatselijke middenstanders, op zoek naar hostiesponsors. Die staan dan niet alleen met hun logo op de hostie, maar ik zal hen ook uitvoering vernoemen tijdens de homilie.’

Volgens De Craene kan de kerk op die manier nieuwe inkomstenbronnen aanboren. ‘Voor speciale vieringen, zoals de 1ste communie, zouden we bijzondere hosties kunnen laten drukken. En bij begrafenissen zou bijvoorbeeld de naam van de overledene op de hostie kunnen staan. Ik ben er zeker van dat er mensen zullen zijn die naast de rouwprentjes ook de hosties van begrafenissen zullen sparen. ‘

De Craene hoopt stiekem om met zijn bedrukte hosties de flippo- of Panini-rage te evenaren. ‘Hoe mooi zou het zijn als de bakkers hosties verstoppen in een zak pistolets of koffiekoeken. Mensen die zondagochtend een hostie aan het ontbijt vinden, kunnen we op die manier misschien overtuigen om een keer meer naar de kerk te komen.’

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button