AlgemeenNieuws

Cardis lacht met culinaire uitdagingen in Balen en Bornem

Gasthof Cardis, op de grens tussen Denderbelle en Sint-Gillis-Dendermonde is niet onder de indruk van de culinaire uitdagingen waarmee enkele restauranthouders in Balen en Bornem de voorbije maanden de nationale pers haalden.

Het is nog een beetje voorbarig om nu al te spreken van een nieuwe trend, maar steeds meer restaurants, snackbars en broodjeszaken zetten een zogenaamde uitdaging op hun menukaart. Begin dit jaar lanceerde broodjeszaak De Broodjeshoek in Balen de Toren van Balen en de Reus van Balen, twee gigantisch grote megabroodjes. Wie er in slaagt de broodjes het snelst op te eten, krijgt naast eeuwige roem ook een kleine geldprijs.

torenvanbalenDe Toren van Balen is een grote spies met elf hamburgers, twee mexicano’s, twee long chickens, twee curryworsten, een kipburger, een boulet, zes hamburgerbroodjes, een groot hamburgerbroodje, acht stukken spek, vier stukken smeltkaas, sla, tomaat en ei. De Reus van Balen is dan weer een megahamburger van zo’n 21 centimeter is gevuld met frieten, smeltkaas, sla, ei, tomaten en maar liefst zes hamburgers.

Ook Christof’s Bistro uit Bornem sprong op de kar. Wie er in slaagt een Ierse ribeye steak van één kilogram, saus, een halve kilogram frieten en een slaatje binnen het half uur naar binnen te spelen, hoeft niets te betalen. Na de zomer krijgt diegene die de hap het snelst naar binnenwerkte ook een cadeaubon.

Bij Gasthof Cardis zijn ze niet onder de indruk van de culinaire uitdagingen die nu overal lijken op te duiken. ‘Wij doen dit al jaren’, klinkt het in de keuken. ‘Wij serveren al vanaf dag 1 porties die een normaal mens niet naar binnenkrijgt. En we beperken ons niet tot één gerecht zoals in Balen of Bornem. Steak, mosselen, scampi’s, hamrolletjes of een kinderijsje: elk gerecht komt bij ons in een reuzenportie. Ik hoef jullie niet te vertellen dat er weinig borden helemaal leeg terug naar de keuken gaan zeker?’

Achter de reuzenporties van Cardis zit overigens een geniale filosofie. ‘Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die hun bord niet leegkrijgen met een beter gevoel van tafel gaan. Door de omvang van onze porties wordt de honger en goesting van onze klanten meer dan gestild, maar precies omdat er nog wat achterblijft op het bord, hebben ze de indruk dat ze zich nog niet volledig laten gaan hebben en toch een beetje aan hun lijn hebben gedacht.’

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button