Burgemeester Buyse en De Klaptand op ramkoers

Er zit een flink haar in de boter tussen burgemeester Piet Buyse, de populairste politicus van Dendermonde en De Klaptand, de grootste satirische nieuwssite van Dendermonde. Beide partijen zitten op ramkoers en niemand lijkt op zoek naar de witte vlag.

Dat Piet Buyse een koele minnaar is van De Klaptand is al langer bekend. Als één van de weinige leden van het schepencollege heeft Buyse De Klaptand nog niet geliket op Facebook. ‘De Klaptand en zijn journalisten publiceren ongeveer alles, zolang het maar tegen het stadsbestuur is. Ik lees De Klaptand elke dag met stijgende verbazing over de onzin die er dikwijls instaat.’

Het typeert de wrevel die er binnen het Dendermondse stadsbestuur bestaat over de populariteit van De Klaptand. Met een mix van satire en pijnlijk realisme leggen de journalisten van de satirische krant vaak de vinger op de wonde. En dat irriteert Buyse en co.

‘Het stadsbestuur moet de moed hebben om door te zetten. Tegen de oppositie in. Tegen de vakbonden in. En tegen De Klaptand in, dat ons nu afschildert als sociaal-economische sadisten, die voor hun plezier de mensen laten aanschuiven voor een huisvuilsticker’, aldus Buyse.

Nog volgens Buyse is De Klaptand een anti-CD&V-pamflet en moet de redactie dan ook gezocht worden in oppositiekringen. ‘Ik kan me bij SP.A niemand inbeelden die zoiets kan. Bovendien heeft de Dendermondse afdeling het te druk met campagne voeren tegen Bruno Tobback. Nee, de schrijvers moeten gezocht worden bij N-VA, Vlaams Belang of Open VLD. Al is de kritiek van De Klaptand te subtiel om uit Vlaams Belang-hoek te komen. Dat trio van Open VLD is ook niet meteen het meest fijnzinnige, dus moet het van bij de N-VA komen.’

Buyse is er wel van overtuigd dat het niemand kan zijn die op dit moment in de gemeenteraad zetelt. ‘Het vaak virtuoze taalgebruik staat in schril contrast met het niveau van de tussenkomsten van de oppositie in de gemeenteraad. Ik heb op De Klaptand haast nog geen enkele dt-fout gelezen, terwijl de gemeenteraadsleden tijdens hun interventies in de gemeenteraad haast continu zondigden tegen de dt-regel.’

De redactie van De Klaptand wil niet reageren op de kritiek van Buyse. ‘Luidop reageren zou de gespannen relaties enkel verder verzieken en de werking van de politieke redactie van de krant (nog) verder bemoeilijken’, klinkt het bij hoofdredacteur Willy Van Damned.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*