EconomieNieuwsPolitiek

Burgemeester Buyse: ‘Dendermonde is gewapend tegen stroomtekort’

pietbuyse
Burgemeester Piet Buyse: Met ‘Stroom voor de stad’ zijn we goed voorbereid op een mogelijke stroompanne.

Dendermonde staat op de lijst van gemeenten die komende winter kan worden afgeschakeld bij een tekort aan stroom. De kans is dus groot dat onze stad binnen enkele maanden zal af te rekenen krijgen met stroomonderbrekingen. Maar burgemeester Piet Buyse (CD&V) maakt zich geen zorgen. ‘Onze stad is klaar om de stroomcrisis het hoofd te bieden,’ klinkt het in een gesprek met onze redactie.

Onze collega’s van De Standaard publiceerden donderdag het afschakelingsplan voor heel België. Daarop staan de gemeenten die deze winter bij een tekort aan stroom voor enkele uren in het donker zullen worden gezet. Ook Dendermonde staat op die lijst. ‘Maar’, sust de burgemeester, ‘de stad nam al heel wat maatregelen om de stroomcrisis te omzeilen.’

Buyse recycleerde voor de gelegenheid zijn verkiezingsaffiches uit 2000. Toen trok hij naar de kiezer met de slogan ‘Stroom door de stad’. Binnenkort worden door de stedelijke uitvoeringsdienst aan de invalswegen naar Dendermonde borden geplaatst met de foto van Buyse en de slogan ‘Stroom voor de stad’ om de inwoners te herinneren aan het bestaan van het plan-Buyse. Buyse wil daarmee in de verf zetten dat hij een echte burgervader is voor alle Dendermondenaren.

Dat moet ook blijken uit de maatregelen in het plan-Buyse. ‘Het plan rekent op de participatie van alle inwoners, jong en oud, om het dreigende stroomtekort het hoofd te bieden. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, zal het licht in Dendermonde niet uitgaan,’ aldus de burgemeester.

De krachtlijnen van het plan-Buyse:

De stad kocht elektronische maskers die adem kunnen omzetten in windenergie. In het masker zitten turbines die de luchtstroom omzetten in elektriciteit. Het personeel in onder meer de bibliotheek en het Sociaal Huis zal bij een eventuele afschakeling het AIRE-masker moeten opzetten om op die manier de computers draaiende te houden.

Met de hulp van het personeel van de bib moet de hinder door de stroompanne in Dendermonde tot een minimum herleid worden.
Met de hulp van het personeel van de bib moet de hinder door de stroompanne in Dendermonde tot een minimum herleid worden.

‘Het personeel van de bib zit sowieso hele dagen te zuchten als weer iemand komt vragen naar de laatste Patricia De Landtsheer. Om nog te zwijgen van de diepe zuchten als iemand twee boeken tegelijkertijd in de boekengleuf stopt. Als we ook het gezucht van het OCWM-personeel laten omzetten in elektriciteit, wekken we wellicht net voldoende stroom op om ook het leescafé open te houden,’ aldus Buyse.

Voor het personeel in het Administratief Centrum haalde de stad in Afghanistan deze vernuftige laptops. ‘Het personeel in het AC zal weliswaar iets harder moeten werken om operationeel te blijven, maar hun conditie zal er wel op vooruit gaan.

‘Ik hoop stiekem dat de stroom veel uitvalt, zodat we bij de volgende sportdag voor overheidspersoneel met flink wat medailles naar huis komen,’ aldus Buyse. Buyse herinnert aan de slogan ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en is ervan overtuigd dat het stadspersoneel na de stroompannes alvast aan één van beide voorwaarden zal voldoen.

Het Dendermondse politiekorps werd uitgerust met nieuwe kepies die voorzien zijn van zonnepaneeltjes. Het korps zal bij een stroompanne te voet patrouilleren. De energie die ze op dat moment opwekken, wordt opgeslagen in een potje dat ze meedragen aan de wapengordel. Ook de parkeerwachters worden uitgerust met de bewuste kepies.

Ook de parkeermeters in de stad zullen blijven werken bij een stroompanne. ‘Ze zijn te belangrijk voor de stadskas,’ aldus Buyse. ‘Een dag zonder parkeermeters zal zich meteen laten voelen in de programmatie voor de tweede editie van het stadsfestival Marktrock.’

Het Administratief Centrum wordt volledig uitgerust met laptops.
Het Administratief Centrum wordt volledig uitgerust met laptops.

Rusthuizen

Een eerste lading Socckets werd deze week geleverd in de sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde
Een eerste lading Socckets werd deze week geleverd in de sporthal van Sint-Gillis-Dendermonde

Alle Dendermondse scholen en voetbalclubs kregen de voorbije weken een aantal exemplaren van de Soccket, een voetbal die de kinetische energie gecreëerd tijdens het spel, opslaat als elektrische energie. 30 minuten voetballen is voldoende voor ruim 3 uur LED-verlichting. Na afloop van elke speeltijd, training of wedstrijd zal stadspersoneel de voetballen ophalen en vervolgens naar de Dendermondse rusthuizen brengen om daar te zorgen voor elektriciteit.

Cultuurcentrum Belgica contacteerde de voorbije dagen alle artiesten die er tijdens de wintermaanden optreden en vroeg hem om een alternatief te voorzien voor het geval de stroom zou wegvallen tijdens de voorstelling. Om de Dendermondse cafés een hart onder de riem te steken, stellen de Dendermondse musea 350 oude koffiemolens ter beschikking van de horeca-uitbaters, zodat zij zeker koffie kunnen blijven serveren.

De stad werkt ook mee aan een proefproject van het Bristol Robotics Laboratory om energie op te wekken uit urine. Zwemmers zullen worden aangemoedigd om dit keer wel te urineren in Olympos. Ook de gemeenteraadsleden zullen hun steentje bijdragen: ook met de inhoud van de urinoirs in het stadhuis zal energie worden opgewekt. ‘We moeten alleen een alternatief vinden voor die azijnpissers van de N-VA en Vlaams Belang,’ knipoogt Buyse.

Wielertoeristen

‘Ook tijdens een stroomcrisis hebben onze inwoners recht op een gezonde maaltijd tegen ingrediëntenprijs’, aldus Buyse. Daarom doet de burgemeester  Buyse een oproep aan de Dendermondse wielertoeristen om op de rollen te komen rijden aan het strijkatelier en sociaal restaurant ’t Vork in Sint-Gillis-Dendermonde. ‘Uiteraard in groepjes van minder dan 10, want anders volgt een GAS-boete,’  waarschuwt Buyse wel.

Langs de Dender in Oudegem zullen bij een stroomafschakeling pop-upwindmolens verschijnen. ‘Omdat de Aalstenaren zoveel ajuin eten, kan de wind vanuit Gijzegem makkelijk gecapteerd worden en omgezet in energie,’ adus Buyse.  Verder zal de stad een aantal nootgeneratoren aankopen. ‘Die zullen worden geïnstalleerd in de buurt van de Notendijk omdat daar nu eenmaal veel brandstof voor die toestellen te vinden is.

De stad onderzocht ook de mogelijkheid om een stuwdam te bouwen op de Schelde. Maar volgens schepen van financiën Dirk Abbeloos (CD&V) is zoiets financieel onhaalbaar op dit moment. Het idee wordt wel meegenomen in het overleg met waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV over het openleggen van de gedempte Dender. ‘Misschien is een klein stuwdammetje wel haalbaar bij de uitvoering van dat project,’ aldus Abbeloos.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button