Bibliotheek gaat internet afprinten

Drie personeelsleden van de Dendermondse bibliotheek zijn begin deze week gestart met het afdrukken van het internet. Op die manier wil de bib zich wapenen tegen een eventuele stroompanne.

Hoewel de kansen op een grootschalige stroompanne de voorbije weken zijn afgenomen, is het gevaar nog niet helemaal geweken. Daarom besliste de Dendermondse bib om te starten met het afprinten van het internet.

Tijdens een stroompanne zullen ook de pc's in de bib niet werken

Tijdens een stroompanne zullen ook de pc’s in de bib niet werken

‘Als de stroom binnenkort zou uitvallen, zullen ook onze internetcomputers niet langer werken. Voor onze trouwe pc-gebruikers zou dat een heus drama zijn,’ klinkt het bij bibliothecaris Wendy Van den Abbeele.

‘Daarom hebben wij beslist om het volledige internet af te printen en te catalogiseren in ringmappen. Het belooft een huzarenstukje te worden om de meer dan 1 miljard webpagina’s zo snel mogelijk af te drukken. Daarom zal ons personeel ook dag en nacht werken,’ aldus nog Van den Abbeele.

De bibliotheek hield de voorbije jaren bij welke websites het meest bezocht werden en zal daar rekening mee houden bij het afdrukken van de websites. Zo werden deze week al de website van de stad Dendermonde, De Klaptand en Willy Van Damme afgedrukt. Nadien volgden onder meer Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Laatste Nieuws en Het Pallieterke.

Vanaf volgende week schakelt men nog een versnelling hoger en begint men met het afdrukken van Wikipedia. De bijna 1,8 miljoen artikels uit de Nederlandstalige Wikipedia zullen worden verzameld in 1000 hardcover-boeken van elk 1200 pagina’s. De boeken zullen in een kast met een breedte van 10 meter en een hoogte van 2,5 meter geplaatst worden.

De bibliotheek beraadt zich nog over een plan voor de videowebsite Youtube, met stip de populairste website in de Dendermondse bib. ‘Eén van de opties is transcripties maken van alle filmpjes op Youtube, maar wellicht is dat niet haalbaar,’ besluit de bibliothecaris.

‘Daarom beginnen we wellicht met alle filmpjes over poezen. Die zijn immers heel gemakkelijk uit te schrijven: ‘kat kijkt verbaasd’, ‘poes zit vast in bokaal’, ‘poes en baby liggen arm in arm te slapen’, ‘poes springt en valt’, ‘poes tracht lichtpuntje van laserlampje te vangen’, ‘poesje rent door de kamer, begint te schuiven, en botst tegen muur’, …

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Rembert Soedthoudt

    het is te hopen dat ze ook rekening houden met de sluitingsweekends van het internet! Rond sommige feestdagen wordt het internet immers geregeld afgesloten voor groot onderhoud. Servers dienen regelmatig gesmeerd en de veelgebruikte www-kamwieltjes worden immers geregeld vervangen evenals de http-tellers … Maar we hebben het volste vertrouwen in de bibliothecarissen, hoor!

  2. grembergen onafhankelijk

    Er kan misschien nog snel geopteerd worden om de bib naar Grembergen te verhuizen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*