Besparingen Vlaamse regering dreigen ook De Klaptand de das om te doen

De besparingsplannen van de regering Bourgeois in de culturele sector bedreigen ook het voortbestaan van De Klaptand. Dat vernam de redactie zopas op een personeelsvergadering.

De voltallige redactie van De Klaptand werd vanmiddag bijeengeroepen voor een bijzondere personeelsvergadering. Op die vergadering schetste verantwoordelijke uitgever Piet Barters een dramatisch beeld van de financiële toestand van De Klaptand. Het feit dat initiatieven zoals De Klaptand volgend jaar 7,5 procent minder subsidies krijgen van de Vlaamse regering, vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de site.

Vooral de personeelskosten swingen de pan uit sinds enkele redacteurs een forse loonsverhoging kregen nadat Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws hen probeerden weg te plukken. De inkomsten van de satirische website stegen echter niet mee, waardoor Klaptand Press het boekjaar met een reusachtig financieel verlies dreigt af te sluiten.

Volgens de directie moet De Klaptand op korte termijn meer mensen gaan bereiken zodat advertenties duurder verkocht kunnen worden. Als dat niet lukt, zullen een aantal duurdere Klaptand-redacteurs noodgedwongen vervangen worden door goedkopere werkkrachten, afkomstig van de Oudegemse vzw ’t Pyl, ’t Echt Derremonds Theater en Heemkring Marcel Bovyn.

‘Ik ben ervan overtuigd dat we zelfs met goedkopere journalisten even kwaliteitsvol kunnen blijven werken, ‘aldus Barters. ‘Tenzij de huidige redactie op korte termijn zijn aantal Facebook-fans fors opkrikt: we zijn immers nu pas de derde Dendermondse krant op Facebook en adverteerders zijn enkel in de top-twee geïnteresseerd,’ voegt de verantwoordelijke uitgever nog toe.

De campagne Klaptand 12-12 moet de redactie van het beste tijdschrift van Dendermonde opnieuw wat ademruimte geven.

De campagne Klaptand 12-12 moet de redactie van het beste tijdschrift van Dendermonde opnieuw wat ademruimte geven.

De redactie van De Klaptand wil uiteraard alles doen om naakte ontslagen te vermijden. De redactie van De Klaptand doet daarom een oproep naar al zijn lezers om De Klaptand te liken op Facebook en vrienden uit te nodigen om hetzelfde te doen. Toch dreigt de redactie met een staking in het geval toch mensen zou ontslaan. Als ultiem drukkingsmiddel zou de redactie zelfs overwegen om één dag de site op zwart te zetten.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

3 comments

  1. Avatar

    wanneer en waar is het boek van nele dooms te bekomen
    in de bib weet van niets

    andré dalcart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*