België stuurt Janez Detd naar Eurovisiesongfestival

De Dendermondse punkband Janez Detd zal ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Wenen. Dat heeft de RTBF vanmiddag beslist.

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats van 19 tot 23 mei in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ons land treedt aan in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei en moet het onder meer opnemen tegen de Finse punkband PKN. Die laatste groep, bestaande uit vier mannen met een verstandelijke beperking, won het voorbije weekend dankzij de massale steun van de Finnen met sprekend gemak de Finse voorronde.

Alhoewel de RTBF oorspronkelijk Loïc Nottet zou sturen, kreeg de runner-up uit The Voice Belgique vanmiddag te horen dat hij niet naar Wenen mag. Hij wordt vervangen door de Dendermondse punkband Janez Detd. Bij de RTBF wordt bevestigd dat de onverwachte wissel alles te maken heeft met de Finse winnaar.

‘Toen we vernamen dat de Finnen een punkgroep met een verstandelijke handicap zouden sturen, slonken onze kansen op een finaleplaats meteen drastisch. Om de vijand met zijn eigen wapens te verslaan, gingen we daarom op zoek naar een gelijkaardige groep in ons land. Jammer genoeg vonden we niet meteen een groep die volledig aan het profiel van PKN kon beantwoorden,’ klinkt het bij de Franstalige openbare omroep.

‘Uiteindelijk tipte iemand van Radio 21 (de Franstalige tegenhanger van Studio Brussel) ons Janez Detd. De leden van die groep zijn weliswaar niet verstandelijk gehandicapt, maar ze komen wel aardig in de buurt. Om het verhaal achter onze inzending nog straffer te maken, zal de groep een nummer brengen samen met Eddy del White. Veel fouter hoeft het wellicht niet om een ticket voor de finale op zaterdag 23 mei te pakken.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*