Nieuws

Basisschool Het Laar kordaat: “Rilatine-infuus veel efficiënter dan speeltijd!”

Als het in Aarschot regent, druppelt het in Dendermonde. De commotie rond het al dan niet afschaffen van de namiddagspeeltijd in basisschool De Hoogvlieger heeft ondertussen ook de Dendermondse schoolpoorten bereikt. Ouders en grootouders die hun (klein)kinderen zelf naar school brengen, slaan mekaar om de oren met stevige pro’s en contra’s.

Het gaat er vaak zo heftig aan toe dat het onduidelijk wordt wie de kleinste kinderen zijn: zij die gebracht worden, of zij die brengen. Behalve aan de gebouwen van het buitengewoon basisonderwijs Het Laar. Daar heerst een serene rust. De school heeft alle speeltijden immers al een hele poos geleden afgeschaft. In de plaats daarvan worden de leerlingen aan Rilatine-infusen gekoppeld. “Pedagogisch een vernuftige zet”, zeggen ouders en directie.

Directeur Dietvorst fronst de wenkbrauwen bij al de recente heisa in het nieuws. “Wat onze collega’s in Aarschot nu invoeren, is eigenlijk maar een flauw doorslagje van een beslissing die wij hier al maanden geleden bottom-up genomen hebben. Wij hebben gewoonweg alle speeltijden, inclusief de middagpauze, opgedoekt. U moet weten, wij voeden onze kinderen op tot burgers die zo goed mogelijk moeten functioneren in de maatschappij. En wat wil onze maatschappij? Jengelende, wilde en assertieve koters die het gewend zijn dat hun dag voortdurend onderbroken wordt door pauzes allerhande, waarin de taakbelasting nihil is en waarin vertier centraal staat? Ik dacht het niet! Onze maatschappij wil ja-knikkers, meelopers, consumenten. En daar stomen wij hen klaar voor.”

Propaganda voor de infusen in ‘Het Laarse Nieuws’, het schoolkrantje.

“Het Laar biedt onderwijs aan kleuters en kinderen met leerstoornissen, verstandelijke beperkingen, of ASS (autisme spectrum stoornis). Dat is niet meteen het meest gedweeë publiek om mee te werken”, gaat de directeur verder. “Vroeger staken onze leerkrachten, opvoeders, orthopedagogen, kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten en verzorgsters al hun Latijn in onze kinderen, vaak met bloed, zweet en tranen. En, toegegeven, het resultaat gaf niet altijd de nodige voldoening. Wat tot frustraties leidt. Dat is normaal. Daarom hebben we een nieuwe dagindeling ingevoerd: ’s morgens komen de kindjes binnen en krijgen ze wat chocolade en Red Bull. Allemaal. Zonder uitzondering. Wanneer de suikers en cafeïne beginnen te werken en al die pupilletjes wijd open staan, doen ze wat motorische oefeningen en spelen ze taalspelletjes. Tot de middag. En dan hangen we ze dus allemaal aan die Rilatine-infusen. De rust die hier dan heerst. Weldadig! Terwijl onze medewerkers vroeger in de namiddag moesten hossen, stressen, wassen en plassen, kunnen ze nu doen waar ze in het onderwijs goed in zijn: op hun lui gat zitten of foefelen in het kopieerkot, koffie slurpen en roddelen over Jan en alleman. Rond 16 uur schrijden onze gasten dan als kleine zombietjes naar buiten. Iedereen content.”

Shania (30 en moeder van 7) is alvast erg te spreken over de aanpak in Het Laar. “Al mijn kinderen gaan hier naar school. Vroeger moest ik daar na school ook nog eens tijd insteken en moeite voor doen! Alsof dat de taak van ouders is!? Maar sinds dat Rilatine-regime zijn Faith, Freedom, Ivy-Cruz, Joy-Nouvell, Mellody, LaJoy en Summer-Lily zo mak als een lammetje. Ik kan ze zo voor tv zetten wanneer ze thuis komen. Ze geven geen kick meer. Wat kan een ouder zich nog meer wensen? Kinderen die zich amuseren en ravotten? Laat me niet lachen! Daarvan worden hun kleren vuil. En ik krijg er schele hoofdpijn van. Nu kan ik zelf ook gewoon neerploffen in mijn zetel.”

Een bijzonder betrouwbare bron binnen Het Laar meldt dat die beleidsmaatregelen ‘knettergek’ zijn. “Een gemotiveerd korps publiekelijk blameren en vervangen door medicijnen heeft niets met bottom-up pedagogie te maken. Dat is een pure top-down besparingsmaatregel. En speeltijden schrappen! Dat is gewoon ranzig. Al spelende leren kinderen het meest. Dus, lang leve de speeltijden!”

Steffie Van Overstraeten

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button