Alleen nog tickets voor generale repetitie Ros Beiaardommegang te koop

Terwijl een massa Dendermondenaren zich klaarmaakt om in de nacht van vrijdag op zaterdag aan te schuiven om tickets voor de Ros Beiaardommegang te bemachtigen, blijkt enkele dagen voordien dat alle tickets voor de Grote Markt op zondag al verkocht zijn. Dat bevestigde burgemeester Piet Buyse aan De Klaptand.

In heel wat Dendermondse gezinnen worden de komende dagen voorbereidingen getroffen voor de start van de ticketverkoop van de Ros Beiaardommegang. Velen bereiden zich voor om met warme soep, gebreide mutsen en Rosbeiaardoutfit te gaan aanschuiven op de Grote Markt om een paar van de gegeerde tickets voor apotheose van de Ros Beiaardommegang te bemachtigen. Maar velen zullen wellicht van een kale reis terugkomen.

Niet in het minst omdat er geen zondagtickets meer beschikbaar zijn voor de tribunes op de Grote Markt. Nadat alle leden van het Ros Beiaardcomité en de gemeenteraad hun pakket tribunekaarten hadden ontvangen, bleven er nog ongeveer 500 tickets over voor de gewone Dendermondenaar. Door een computerprobleem werden deze begin deze week echter plots online te koop aangeboden. Baggeraar Jan De Nul uit Hofstade (Aalst) kocht prompt het hele contingent tickets op.

“Het wordt een verrassingsfeest voor klanten uit Saoudi-Arabië en personeel”, verklaart Jan De Nul zelf. “Op deze manier kan ik hen met deze Vlaamse traditie in contact brengen, het is immers een gebeuren van een veel hoger niveau dan de jaarlijkse stoeten in andere steden. Ik wil hierbij geen bagger gooien naar Aalst”, grapt de CEO.

Burgemeester Piet Buyse bevestigt het nieuws aan De Klaptand: “We hebben juridisch advies ingewonnen, maar de koop kan niet ongedaan gemaakt worden. We zitten muurvast”, aldus een zwaar aangeslagen burgemeester. “Het Ros Beiaardcomité komt vanavond in spoedzitting bijeen om een oplossing te bedenken. Eén van de pistes die we zullen onderzoeken is om een tweede apotheose van de Ros Beiaardommegang te laten opvoeren. In de Kerkstraat bijvoorbeeld.”

Sowieso zullen er zaterdag tickets kunnen gekocht worden voor de generale repetitie. Om absoluut zeker te zijn dat enkel echte Dendermondenaren de tickets zullen bemachtigen, worden een aantal checks ingevoerd. Zo zal
‘T Echt Derremonds Theaoter controleren of mensen die in de rij willen gaan staan de woorden ‘gruete mannen’ wel helemaal volgens de regels van de kunst uitspreken.

Bovendien wordt ook de traditionele Dendermondse voorrangslogica gehanteerd. “Als je grootouders in Dendermonde geboren zijn én je ouders ook dan mag je vooraan in de rij gaan staan. Behalve wanneer je grootmoeder van ‘t Vestje was en je grootvader geen moustache had, dan moet je moeder een brunette zijn en je vader groene ogen hebben. Zo hoort het. Dat is traditie”, klinkt het bij het Ros Beiaardcomité.

Het comité laat ook weten dat tenten en terrasverwarmers niet zijn toegestaan op de Grote Markt. “Broodroosters, wafelijzers en croque monsieurtoestellen laten we echter wel toe’, klinkt het nog.

Het comité voorziet trouwens ook muzikale randanimatie voor de dapperen die in de rij komen staan. “We hebben DJ Mano gevraagd om zijn vaste Katuit-set te komen draaien. De ervaring leert ons dat de Grote Markt dan zowat meteen leegloopt. De mensen die zaterdagochtend om 9 uur toch nog staan aan te schuiven zullen hun tickets dan ook dubbel en dik verdiend hebben.”

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*