EconomieNieuws

Albert Heijn komt naar Dendermonde

Ook Dendermonde krijgt binnenkort een vestiging van de Nederlandse winkelketen Albert Heijn. Dat vernam onze redactie uit goede bron.

De Nederlandse supermarktketen opende de voorbije jaren al verschillende vestigingen en werkt volop aan zijn doelstelling om tegen eind 2016 minstens 50 supermarkten in Vlaanderen te tellen. Eén van de steden die binnenkort ook een Albert Heijn krijgt is dus Dendermonde.

Uit marktonderzoek bleek immers dat de vestiging in Lokeren heel wat klanten uit het Dendermondse had. Daarom ging AH op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuwe vestiging in Dendermonde. De Nederlanders zouden hun oog nu laten vallen hebben op de oude Hollandse Kazerne, vlakbij het historische stadscentrum van Dendermonde.

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft zijn oog laten vallen op de Hollandse Kazerne in Dendermonde
De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft zijn oog laten vallen op de Hollandse Kazerne in Dendermonde

Het historische gebouw dateert van 1827, de Hollandse periode, en doet nu onder meer dienst als opslagplaats voor overtuigingsstukken van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie. Een deel van het terrein wordt gebruikt als parking en ook het Ros Beiaard staat er op stal. De Regie der Gebouwen, eigenaar van de Hollandse Kazerne, probeerde al enkele keren het stadsbestuur te overtuigen om het gebouw te kopen, maar de gesprekken sprongen telkens af op de hoge vraagprijs, een symbolische euro.

Plannen voor een nieuwe bestemming waren er nochtans voldoende. Een studiebureau dat door de stad werd aangesteld, had een voorstel klaar waarin de Kazerne werd omgebouwd tot een multifunctioneel centrum, met winkelruimtes, horecazaken en repetitieruimtes voor beginnende muziekgroepjes. Het deel van het gebouw waar het Ros Beiaard op stal staat, zou volgens dat plan eigendom blijven van de stad.

Binnen het stadsbestuur was er een consensus om in de huidige legislatuur een beslissing te nemen over het dossier, maar de federale overheid koos intussen eieren voor zijn geld en verkocht de Hollandse Kazerne aan Albert Heijn. Zonder dat de stad van iets wist.

Schepen van financiën Dirk Abbeloos (CD&V) reageert teleurgesteld. ‘Ik vind het ongehoord dat de federale overheid achter onze rug de Kazerne verkoopt. Op de jongste nieuwjaarsreceptie van mijn partij kreeg ik van de bevoegde staatssecretaris nog te horen dat we rustig onze tijd mochten nemen en nu blijkt dat Servais achter onze rug met die Hollanders aan tafel zat.  Ik heb maar één woord voor zo’n gedrag: tsjevenstreken.’

Over de plannen van Albert Heijn kan Abbeloos als schepen van lokale economie en middenstand kort zijn. ‘Geweldig. Dit gaat een geweldige boost geven aan onze stad. De voorbije jaren verplaatste het winkelgebeuren in onze stad zich meer en meer naar de nachtelijke uren met al die nachtwinkels. Eindelijk krijgt onze stad met Albert Heijn opnieuw een winkel die overdag de moeite waard is,’ aldus Abbeloos.

Schepen van cultureel erfgoed Lien Verwaeren (CD&V).
Schepen van cultureel erfgoed Lien Verwaeren (CD&V).

Wat er met het Ros Beiaard en de drie gildereuzen Mars, Indiaan, Goliath moet gebeuren is nog niet duidelijk. ‘De ruimte waar het paard en de reuzen staan gestald, wordt integraal winkelruimte. Volgens schepen van cultureel erfgoed Lien Verwaeren (CD&V) richt de stad binnenkort een task force op. Die zal op op termijn een studiebureau aanstellen dat dan weer moet uitmaken in welke omstandigheden het Ros Beiaard en de drie gildereuzen het best worden gehuisvest. ‘In het beste geval weten we eind 2016 meer,’ aldus Verwaeren.

‘Droomlokatie’

Volgens Sally Herygers, de woordvoerster van Albert Heijn, paste de Hollandse Kazerne precies in het plaatje: ‘We waren al langer op zoek naar een locatie in Dendermonde. De Hollandse Kazerne is een droomlocatie, schitterend gelegen, vlakbij de Grote Markt. Er is voldoende parking en via de Noordlaan is onze nieuwe vestiging vlot bereikbaar. Ok, bij ons bezoek aan de stad hadden we wel wat problemen om de stad in te raken, maar ik hoorde dat zo’n situaties in Dendermonde heel uitzonderlijk zijn.’

Ook kopvlees wordt opgenomen in het assortiment van de nieuwe supermarkt.
Ook kopvlees wordt opgenomen in het assortiment van de nieuwe supermarkt.

Binnenkort zijn typische Albert Heijn-producten als duovla, pindakaas en roze koeken dus ook in Dendermonde verkrijgbaar. Albert Heijn gaat bovendien prat op zijn ruimte assortiment hagelslag en Jupiler in oranje verpakking. Maar de Nederlandse supermarkt gaat ook een aantal lokale Dendermondse producten aanbieden. Zo waren er al gesprekken met brouwerij Vicaris en zouden in de vleesafdeling ook kopvlees en paardenworsten worden verkocht.

De supermarktketen praat nog met enkele Dendermondse koks over de bereiding van kant-en-klaar-versies van Dendermondse klassiekers als Dendermondse Witten en Dendermondse paardenworstjes. Wellicht mogen Dendermondse land- en tuinbouwers ook leveren aan de groenten- en fruitafdeling.

De vestiging in Dendermonde zou in eerste instantie plaats bieden aan dertig personeelsleden. Dat aantal zou op termijn worden uitgebreid naar vijftig. Albert Heijn zou ook een deel van het personeel van de Delhaize-vestiging op de Oude Vest overnemen. ‘Die mensen kunnen blijven werken aan dezelfde voorwaarden en hebben nu opnieuw werkzekerheid op langere termijn,’ klinkt het bij de woordvoerder.

Wanneer de Dendermondse vestiging van Albert Heijn de deuren opent, is nog niet bekend. ‘We mikken op 1 september 2015,’ aldus Herygers.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button