Aalst koopt vier tanks bij Defensie

De stad Aalst heeft gisteren vier legertanks besteld bij het ministerie van Defensie. Dat blijkt uit de notulen van het Aalsterse schepencollege.

Uit het document blijkt dat de stad bij het leger een bestelling heeft geplaatst voor ‘4 legertanks en toebehoren’ (sic). Het gaat om vier Leopard-tanks die niet meer gebruikt worden door het Belgisch leger. Waarom Aalst de vier Leopard-tanks nodig heeft, staat niet beschreven in de notulen. De Aalsterse burgemeester Christopher D’Haese (N-VA) geeft in een telefonisch gesprek met de redactie van De Klaptand meer duiding.

‘Na de aanslagen in Parijs laait ook in ons land de vraag om militairen in te zetten op straat weer op. Jan Jambon en Steven Vandeput, respectievelijk minister van Binnenlandse Zaken en Defensie, werken aan een wetswijziging die moet toelaten tijdelijk soldaten in te zetten voor bepaalde politieopdrachten. Met de aankoop van de tanks bereiden wij ons alvast voor op de nieuwe wet,’ aldus Dhaese.

Maar het is helemaal niet zeker dat die wet er komt. Zo is CD&V-voorzitter Wouter Beke absoluut geen voorstander van de inzet van militairen voor politietaken.

Dhaese: ‘Dat klopt. Maar juist het feit dat CD&V nu tegen is, sterkt me in de gedachte dat de wetswijziging er snel komt. We hebben hier te maken met CD&V, een partij die sneller van gedacht wisselt dan Hot Marijke van bedpartner.’

Dat er militairen in het straatbeeld zullen te zien zijn, kunnen we nog enigszins begrijpen. Maar zijn tanks niet een brug te ver? Het is toch geen oorlog?

‘Vergis u niet. Aalst is de spothoofdstad van Vlaanderen. De inwoners van onze stad doen het hele jaar niets anders dan heilige huisjes en moskeeën onderuit halen. Dat valt niet bij iedereen in goede smaak. Op extremistische websites viel de naam van onze stad de voorbije weken meer dan eens. We nemen daarom geen enkel risico en willen mogelijke terroristen afschrikken door open te communiceren over de draconische veiligheidsmaatregelen die we nemen in de aanloop naar carnaval.’

Hoe gaat u de tanks betalen? De budgetaire toestand van uw stad is toch niet zo rooskleurig?

‘Het klopt dat de bodem van de Aalsterse stadskas in zicht is, maar gezien het economische belang van carnaval hebben we beslist om dit financiële risico te nemen. Bovendien was de aankoop van de tanks een buitenkansje. Nu de dieselprijs gezakt is, was de aankoop van een volle tank nooit zo goedkoop.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

3 comments

  1. ze gon der sneeuwscheppen opzetten vanvoor en verhuren aan Deiremonne om de peirestront op te koisen

  2. Een verstandig besluit van de buurstad waar Dendermonde toch eens een voorbeeldje aan mag nemen.
    Een paar vriendelijk bedoelde waarschuwende woorden passen hier echter:
    – een bekend historicus met een bescheiden politieke functie uit de rand van Aalst werd onlangs opgemerkt in de Avenija Konj Zvona Za Sviranje Melodije Te Serjajevo waar hij onder het mom van een studiereis bij een filiaal van de bekende firma “Vlamtaff” informeerde naar de prijzen van RPG’s (2812 € excl BTW, verlengde garantie, ajuinvormige gevormde afdekking van de holle lading);
    – de Leopard werd niets voor niets door het leger aan de kant gezet, het is berucht voor zijn gevoeligheid voor penetratie langs achter op de toren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*